Csomagolóanyag vagy hulladék

Csomagolóanyag vagy hulladék

Naponta találkozok olyan véleményekkel, hogy a sok csomagolóanyagból csak szemét lesz, és inkább ne használjuk, így védjük környezetünket. Ez nem a tudatos környezetvédelem, mert ha a termék nincs becsomagolva, akkor a szállítás során sérül, tehát szükséges a megfelelő-minőségi csomagolóanyag kiválasztása.

A hangsúly inkább a lakossági szelektív gyűjtésen és a csomagolási hulladék újrahasznosításán kellene, hogy legyen.

Ausztriában immár 30 éve szelektíven gyűjti a lakosság a hulladékot az iskolában pedig kötelező tananyag, így gyerekkortól tudják, tisztában vannak vele, hogy mit hogyan gyűjtsenek, hova dobjanak. Erre azért is van szükség, mert bár a lakosság hétféle kategóriában, de a hulladékudvar 26 féleképpen szelektálja a hulladékot. A statisztikák szerint az osztrák emberek és vállalkozások a csomagolásaik 96 %-át szelektíven gyűjtik.

Magyarországon sajnos még nem tartunk itt. Vannak már szelektív kukáink, hulladékudvaraink, pár helyen le lehet adni a használt sütőolajat, lejárt szavatosságú gyógyszereket, csak még nem általános a használata. Talán, majd ha az iskolai tananyag része lesz, ha az emberek hozzáállása változik, lesz változás.

Pedig a szelektíven gyűjtött és kezelt hulladékból, használt csomagolásból újra csomagolóanyag állítható elő, így pl a papírhulladék helyett nem kell fákat kivágni.

„A papír újrahasznosítása

A háztartásokban keletkező papírhulladékok között nagyon sokféle és különböző minőségű papír fordul elő. Az újrahasznosítás alapfeltétele az, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett. Szintén fontos, hogy a hulladékpapírok közül eltávolításra kerüljenek a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok, mielőtt a hulladékpapír a gyűjtőbe kerül.

A papír újrahasznosításának folyamata

A papírgyártás folyamatához jelentős mennyiségű energiára van szükség. Az újra papír alapanyag készítésével 75 százalékos víz és több mint 50 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el, és nincs szükség adalékanyagokra, mészkőre, kénre és klórra sem. A begyűjtött papírhulladékokat elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír, papírtartalmú többrétegű italos doboz) válogatják szét, majd bálázzák. A hulladékpapírból a papírgyártás hagyományos folyamata során újra papír alapanyag készül.

okovirag_papir_680x300Forrás: http://www.okopannon.hu/szelektiv_hulladekgyujtes_ujrahasznositas/hogyan_hasznosul_a_hulladek/

Figyeljünk oda környezetünkre, és szelektáljunk tudatosan.