Ismerd meg a vásárlódat!

Bizonyára Te magad is hallottál már az úgynevezett generációs marketing fogalomról. Ez ugyanis Számodra elengedhetetlen, ha sikerre szeretnéd vinni a vállalkozásodat. A generációs marketing születési évük alapján sorolja kategóriába a fogyasztókat, és ennek mentén definiálja egy-egy csoport preferenciáit, értékeit, vásárlási szokásait, ami Neked szörnyen hasznos ahhoz, hogy tudd, milyen típusú marketinget kell folytatnod. Leegyszerűsítem.

Ma (és ez jó pár évig így fog maradni) a potenciális vásárlóid nagyrészt az Y generációt képviselik, azaz, 1980-1995 között született fiatal felnőttek. Ebből a bejegyzésünkből most minden lényeges dolgot megtudhatsz róluk, hogy később ezekhez az információkhoz igazítsd a vállalati stratégiádat. A te dolgod ezek után csak annyi lesz, hogy az olvasottak tükrében (át)értékeld a szolgáltatásodat, a weboldalad, a terméked, a kampányaidat, és igyekezz minél inkább a vásárlód igényeihez igazítani. Felkészültél rá, hogy megismerd a valódi, fizetőképes, potenciális vásárlódat? Gyere, bemutatom Neked!

Kedves Olvasó, ő itt Viki.

Viki 35 éves, fiatal felnőtt. A szülei önállóságra, szabad véleménynyilvánításra nevelték, így Viki számára fontos az önmegvalósítás. Van két diplomája, és egy remek állása, ahol nem kell halálra melóznia magát, viszont megbecsülik, és jól keres. Viki számára céljainak elérése (vagyis a karrierje) mindig fontosabb volt a magánéleténél, így Viki szingli. (Mit jelent ez a Számodra? Nem, nem azt, hogy Viki szabad préda, hanem, hogy van pénze, viszont nincs gyereke, akire költhetné, így Viki vásárol.)

Viki beleszültetett a fogyasztói társadalomba; rajongja a modern technológiát, a keze gyakorlatilag okostelefonban végződik. Viki állandóan különböző social media platformokon lóg (ezeken éred el a hirdetéseiddel), kismillió alkalmazás fut az elektronikus eszközein, és (figyelj, statisztikai adat következik) a vásárlásai 58%-át online bonyolítja.

Ismerjük meg Viki vásárlási szokásait!

Viki és barátai (Viki nincs a képen, mert éppen pisil; erre az egyre nincs applikációja) számára olyan alapvető értékek fontosak, mint saját egészségének megőrzése, a fenntarthatóság, a márkahűség, illetve a komplett vásárlói élmény. A vásárlói élmény pedig elég soktényezős képlet.

Szerepet játszik benne az adott üzlet kialakítása (online vásárlás esetén a webáruház design-ja), a személyes benyomások (kedves kiszolgálás, személyre szabott szolgáltatások; webshop esetén a felhasználóbarát felület, könnyű kezelhetőség, termékajánlás, chatbot, stb) és bizony a csomagolás.

Az Y generáció és a csomagolás

Tekintve, hogy az ezredfordulós generáció tagjai nagyrészt online vásárolnak, a csomagolás szerepe hihetetlenül felértékelődött a számukra. Ez pedig teljesen érthető, hiszen a csomag átvétele, a termék kibontása, kicsomagolása a vásárlói élmény szerves részévé vált; a csomagolás képes a fogyasztó otthonába varázsolni a márkaélményt.

De milyen is a tökéletes csomagolás? Szerencsére nem kell feltételezésekbe bocsátkoznunk, hiszen több nemzetközi kutatás is vizsgálta ezt a kérdést. Tehát, a tökéletes, vevőmágnes csomagolás:

  • Részletes termékinformációkat tartalmaz
  • Fenntartható anyagokból készül
  • Élmény kibontani
  • Trendi és tükrözi az adott márka értékeit
  • Maximális védelmet biztosít a termék számára
  • Praktikusan kezelhető, könnyedén megsemmisíthető
  • Egyszerűen visszaküldhető

A csomagolás térben és időben elnyújtja a vásárlási élményt, fokozza a vásárlási hajlandóságot, emlékezetes első benyomást és kellemes érzést nyújt a fogyasztó számára, valamint visszaigazolja, megerősíti a vásárlási döntést.

Most pedig Nálad a labda: a fentiek fényében mit gondolsz a saját terméked csomagolásáról? Mit szólna Viki, ha a Te termékeddel jelenne meg a postás; milyen élmény lenne számára átvenni és kicsomagolni?