Csomagküldő drónok- kiéleződött a világverseny

Csomagküldő drónok- kiéleződött a világverseny

Hipersebességre kapcsolhat a csomagküldés a drónokkal, erre törekszik több vállalat is világszerte. Néhány évvel ezelőtt, amikor az Amazon bejelentette, hogy drónokkal fogja a csomagjait házhoz szállítani, őszintén mondom, hittem is meg nem is. Idehaza épp csak megjelentek a drónok a piacon, aztán az első drónnal készített amatőr videók, hallani lehetett személyiségi jogok védelméről, balesetveszélyről, s ebben a még ki sem forrott jogi/etikai környezetben egyszer csak valaki bejelenti, hogy csomagokat fog reptetni.
Míg mi a hazai, vagy nyugat-európai sajtóban csak az Amazon világraszóló ötletéről olvashattunk különböző elméleteket, s próbáltuk kitalálni, hogy miként fog a való életben megvalósulni a projekt, Kínában a JD.com hetesbe kapcsolt és csúnyán beelőzött.

Az Amazon jelenleg is érvényben lévő engedélye alapján, csak nappal, kizárólag jó láthatósági körülmények mellett, szélcsendben repülhet. Csapadékos időben viszont szünetel a drónos kiszállítás, legalábbis egyelőre.
Maximum 2,2 kilogrammos csomagokat szállítanak, utópisztikusnak tűnő 30 perc alatt. Ami az jelenti, hogy az Amazon honlapján a fizetés gombra kattintva máris ketyeg az óra, egy fertály óra múlva pedig leszáll a drón az udvarunkra a csomagunkkal együtt. Az Amazon Prime Air drónok GPS jelekkel tájékozódnak, emberi irányítás nélkül, de, mint az a videón is látszik, nem árt, ha van egy kis leszállópályánk a pázsit közepén.

Kínában viszont már egy tucat drón hozza-viszi az ezernyi csomagot, ráadásul engedélyt kaptak olyan nehézsúlyú drónok reptetésére, amelyek egy tonnányi árut is képesek leszállítani. Azért ezt olvasva kicsit megállt bennem az ütő és szinte láttam, ahogyan autók, zongorák, betonkerítések repkednek a fejünk felett.
JD.com drónjai más rendszerben működnek, mint ahogyan azt az Amazonnál kigondolták. Nem háztól-házig, hanem a raktár és fix átvételi pontok között ingáznak a drónok, onnan pedig ugyanúgy húsvér ember trappol a csomaggal, hogy becsengessen a megrendelőnek. Sőt! Kínában tovább gondolták a lehetőségeket és már nem csak oda, hanem vissza is szállítanak a drónok, például zöldséget, gyümölcsöt, kis települések termelőitől. Fantasztikus ötlet!

Ahogy az várható volt, más futárcégek is érdeklődnek a drónos kiszállítás után. A UPS lyukat vágna a furgonjai tetejére, s onnan küldené ki a drónokat a csomagokkal.
A UPS ehhez egyedi tervezésű drónokat és furgonokat rendelt, de arról még nem tudni, hogy mikor vethetik be ezeket a járműveket.

A légügyi, gazdasági, biztonágpolitikai és más szabályozások folyamatos változásai miatt képtelenség megjósolni, melyik cég lesz az igazi nyertese a drónos csomagküldés fejlesztői versenyének. Én most inkább arra vagyok kíváncsi, hogy mit fognak kezdeni a postások rémével, a kutyával, nekik ugyanis több száz évnyi tapasztalati előnyük van az idegen betolakodók hatástalanításában…

Forrás: The Verge, Engadget, Amazon.com

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..