Botrány! – Nem lesz többé pattintgatós buborékfólia?

Veszélyben mindannyiunk kedvenc csomagolópapírja, az előszeretettel pattintgatott buborékfólia! A más néven pukkanós vagy légpárnás fóliát gyártó cégek az utóbbi időben azt fontolgatják, hogy új gyártási technikát vezetnek be, melynek következtében a buborékokat többé nem lehet kipukkantani! Az egyenesen horrorisztikusan hangzó e-buborékfóliát hiába nyomkodjuk majd, a levegő mindig az egyik buborékból a másikba fog áramlani.

A pszichológusok szerint a kegyetlen innováció hatékony megnyugtató és stresszkezelő technikától foszthat meg bennünket. Kathleen M. Dillon, a Western New England College pszichológia professzora egyik tanulmányában megvizsgálta a megnyugtató érintés pszichológiáját. A tudós hölgy szerint a jelenséget már az ókori görög kultúrában is fellelhetjük. Az antik Görögország lakói gyakran hordtak magukkal sima felületű köveket, többnyire borostyánkövet és jade követ, mert érintésük kellemes és megnyugtató volt. A professzor írásában a kora középkori rózsafüzér hagyomány kialakulásával is összekapcsolta a jelenséget.

Dillon egyetemi hallgatói között végzett kutatásai is azt igazolták, hogy azok a diákok, akik az órán kétívnyi buborékfóliát is kipattintottak, az óra végére sokkal nyugodtabbak és éberebbek lettek. Viszont azok, akik nem kaptak pukkanós fóliát, majdnem elaludtak.

A levegővel töltött félgömbökkel teli, főként törékeny áruk becsomagolására használt fólia pukkantgatása miért hat ránk relaxálóan? Testünk a stresszre általános alkalmazkodási szindrómával válaszol, melynek során meghatározott biokémiai folyamatok zajlanak le a szervezetben. Ez jellegzetes tüneteket produkál: első fázisa az alarm reakció, ami a test természetes védekező mechanizmusát jelenti.

Ez eredetileg az életben maradásunk záloga volt, hiszen veszély esetén minél gyorsabban el kellett menekülni. Ez a funkció a mai napig megmaradt: akárhányszor megijedünk vagy valami miatt feszültek leszünk, izmaink összerándulnak. Éppen ezért a huzamosabb ideig fennálló stressz komoly mozgásszervi problémákat okozhat. Ez fokozottan igaz a váll- és a nyak körüli izomcsoportokra, mert stressz hatására a vállakat kissé felemeljük, ami természetellenes pozíciót eredményez, ez pedig kihat a többi izomra is.

A tartós izomfeszüléstől izomcsomóink is lehetnek, amelyekből később krónikus fájdalom is kialakulhat. Minél tovább áll fönn ez az állapot, az egyre fokozódó feszülés és az izomzat közti harmónia megbomlása a test egyéb területein is problémát idézhet elő, így a váll- és nyakfájdalmat kiegészítheti hát- és derékfájdalom is. Jobb esetben a görcs otthoni masszázzsal, krémekkel vagy borogatásokkal megszűntethető, rosszabb esetben pedig szakorvosi segítségre, gyógyszeres, illetve injekciós kezelésre lehet szükség.

Ha mindent szeretnénk megelőzni, szerezzünk buborékfóliát, és álljunk neki pattogtatni, közben pedig reménykedjünk, hogy a kritikus tömeg ellenállása észhez téríti, és jobb belátásra bírja a megzavarodott fóliagyártókat.

Forrás: www.hvg.hu

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..