Az IKEA is csatlakozik a NextWave kezdeményezéshez

Az IKEA is csatlakozik a NextWave kezdeményezéshez

Nemrég a lakberendezési óriáscég is letette névjegyét a környezetvédelem mellett. Vállalásuk szerint 2019 végére elkészülnek az első prototípusok az új, speciális, újrahasznosított műanyagtermékekből, 2020 decemberéig minden egyszer használatos műanyagot kiiktatnak a gyártásukból, 2030-ra pedig teljesen fenntarthatóvá teszik a működésüket.


De mit is jelent ezt pontosan?

Egészen brutális adat következik; a Föld élővizeiben mára 86 millió tonna műanyaghulladékot halmoztunk fel. Nyolcvanhat-millió tonnát. 86 000 000 tonnát. Szívszorító és felmérhetetlen, elképzelhetetlen, átláthatatlan. A probléma súlyát felismerve pedig egyre több, kisebb-nagyobb környezetvédelmi szerveződés, kezdeményezés bontakozik ki világszerte. Ezek egyike a NextWave, aminek immár az IKEA is a tagja.


A NextWave-ről röviden

A NextWave egy hatékony, stratégiai alapú, nemzeteken átívelő partnerség, melynek célja, hogy megakadályozza a műanyag hulladék eljutását az óceánok vízéig, mégpedig nem is akárhogy! A kidobásra szánt műanyag szemétből ugyanis kereskedelmi értéket képviselő használati tárgyakat állítanak elő. Összegyűjtik az élővizek 50 km-es körzetében található szemetet, majd újrahasznosítják és eladják ahelyett, hogy hagynák az óceánba sodródni. Szimpatikus, igaz?


A NexWave olyan non-profit szervezet, melyet vállalkozók, kutatók és tudósok hoztak létre, és amelyhez egyre több és több nagyvállalat is csatlakozik. Legutóbb épp az IKEA.Persze félrehúzhatjuk a szánkat, arra gondolva, hogy manapság hatalmas divat a fenntartható gazdasággal kampányolni. Mondhatjuk, hogy a jó ügyért (esetünkben a környezetvédelemért) való küzdelem remek marketingeszköz, és rövidtávon is busásan megtérülő befektetés, de… De most őszintén… Nem mindegy? Számít, hogy mi okból dönt valaki a természetvédelem, a felelősségvállalás mellett? A Föld flórája és faunája a halálsoron vesztegel; a 24. óra 53. percében vagyunk, túlságosan szorít az idő ahhoz, hogy etikai kérdéseken morfondáljunk, vagy nyerészkedést, (és egyébként nyilvánvaló) anyagi érdekeket vizionáljunk a gesztus mögé.A lényeg, hogy történik valami; a lényeg, hogy egyre többen mozdulnak meg, kapnak észbe, emelnek szót. Hogy egyre-másra tűnnek fel innovatív törekvések az eco-frinedly sörcsomagoló gyűrűtől a ruhaégetéstől való elzárkózáson át a környezetbarát térkitöltőanyag bevezetéséig. Hogy végre kihúztuk a fejünket a se…bes iramban lefelé tekeredő, mindent elsöprő önpusztítás spiráljából, és végre történik valami! Végre. Történik. Valami.


Kérjük várjon...

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..