Mihez kezdj a hulló falevelekkel a kertedben?

Simán el tudjuk képzelni, hogy az őskorban Frédi száraz falevelekkel bélelt dobozkában küldte Vilmának a mamutcsont-nyakéket, hogy szállítás során nehogy megsérüljön a lábbal hajtott furgonban. Ma azonban már 2020-at írunk, és fura lenne, ha egy pár Swarovski fülbevaló avarral töltött csomagban érkezne. Így, Neked szofisztikáltabb megoldást kell találnod egyrészt a térkitöltőanyag kérdésére (ékszerek esetén remek választás például a természetes fagyapot), másrészt pedig a hulló falevelek kezelésére. Spoiler: ha eddig elégetted, akkor a lehető legrosszabb úton jártál.

Ezért ne égesd el az avart

Három lefegyverzően plasztikus érvünk van amellett, hogy soha többé ne égess avart a kertedben. Az első, hogy tiltja a törvény, tehát csúnyán megütheted a bokád miatta. Kivéve, ha az illetékes önkormányzat határozat formájában valamilyen módon lehetővé teszi – de akkor sem érdemes. (Olvass tovább, és megtudod, hogy miért.)

Az avarégetés borzasztó káros az egészségre. Az égetés során a növényben lévő szén csak részben tud oxidálódni, így szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik. Az égés közben ultrafinom részecskék jutnak a levegőbe, amit te, a családod és a szomszédaid is (azaz mindenki a környéken) önkéntelenül inhalál. Ezek a részecskék belégzés után 20 perc alatt jutnak a tüdőből a véráramba, hogy ott súlyos elváltozásokat (például vérrögképződést) okozzanak.

Itt szeretnénk hivatkozni az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017-es jelentését, mely szerint Magyarországon évente 11 970 ember halálát okozzák az avarégetés során levegőbe jutó szennyezőanyagok. Ez a 11 970 ember átlagosan 11 évet veszít így az életéből (ne kérdezd, hogy ezt hogyan kalkulálták, talán az egészségügyi adataik alapján). Az égetés okozta károk ráadásul hazánkban évente elérik a nemzeti összjövedelem 19%-át. Tehát, az égetés semmilyen szempontból nem veszélytelen.

A harmadik indok az avarégetés ellen, hogy nem csupán az egészségünkre, hanem a környezetre is káros, hiszen nagymértékben növeli a légszennyezést és negatívan befolyásolja a klímaváltozást is.

Avarégetés helyett komposztálj

A komposztálás során az elhalt növényi részeket természetes mikroorganizmusok bontják le, és értékes humusszá alakítják, ami jót tesz a földnek. Nem kell más hozzá, mint néhány négyzetméter árnyékos terület a kertedben, és egy eszköz (ásó, kapa vagy akár nagyharang), amivel időnként átforgathatod a komposztot. Kerestünk Neked egy komposztálás-kisokost is, aminek lelkes kezdőként nagy hasznát veheted. Kattints ide, ha szeretnéd megnézni!

Szeptember és november között ráadásul a JÖN Alapítvány őszi kampányához is csatlakozhatsz, ők ugyanis évről évre megújuló programsorozattal buzdítanak komposztálásra. Többek közt szerveznek Faültetési Nagykövet Programot, csúzlis magültetést, vagy Komposztáló-Szépségversenyt (a II. Komposztáló- Szépségverseny győztese a Zöld Kakas Líceum lett, mutatjuk a képet róla). Ha szívesen csatlakoznál, akkor kattints ide, és tekintsd meg a rendezvényeket a JÖN Alapítvány oldalán.

És ne feledd: ha idén égetés helyett a komposztálás mellett döntesz, azzal máris nagyon sokat tettél a környezetért és a saját (illetve a környékbeliek) egészségéért!