A csomagolóanyag hiánycikk

Az elmúlt másfél éves koronavírus világjárvány nem csupán egészségügyi és pszichés problémák elé állított bennünket. A fentiek mellett sajnos el kellett- és még mindig el kell- szenvednünk a gazdaságra gyakorolt hatásait is. A szinte minden iparágat érintő általános termékhiány ugyanis drasztikus áremelkedésekhez vezetett, melyeknek a termelő,  szállító és kereskedelmi cégeken keresztül a végfelhasználók látják kárát.

Láncreakció a gazdaságban

A vírus terjedésének hatására 2020 tavaszán a világ szinte minden országában úrrá lett az embereken a pánik, és hatalmas felvásárlásba, felhalmozásba kezdtek. Ennek következtében az áruházaknak nem várt termékhiánnyal kellett szembenézniük. Ezzel párhuzamosan megemelkedtek a szállítási díjak is, amivel egyenes arányban kezdett felkúszni az élelmiszerek és más, alapvető fogyasztási cikkek ára.

 

A globális konténerhiány szintén komoly kihívás elé állította az áruházakat, hiszen nehezebbé és lassabbá vált az alapanyagok beszerzése, szállítása és tárolása. A szállítmányozó cégek kényszerszabadságra bocsátották (rosszabb esetben kirúgták) a sofőrök és a rakodómunkások zömét. Ennek köszönhetően jelenleg komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Ráadásul a hosszú hónapokon át egyhelyben rostokoló szállítóhajókat is újra üzembe kell helyezniük, ami igen költséges, így egyetlen dolgot tehetnek: emelik a termékek árát.

A csomagolóanyag hiánycikk lett

A csomagolóanyagok gyártásához használt műanyag nélkülözhetetlen alapanyagai a kőolajfinomítás során keletkező melléktermékek. Azonban a kőolajfinomító gyárak csökkentett üzemmódban működtek. (Hiszen a járvány ideje alatt az emberek többsége otthon volt, nem közlekedett, nem utazott, ezért kevesebb üzemanyagra volt szükségük.) Ebből kifolyólag pedig kisebb mennyiségű melléktermékkel láthatták csak el a műanyagipart is.

A kevesebb alapanyag pedig nyilván itt is a termékek drágulásához vezetett. Emelkedett a polimer, a polietilén és a polipropilén ára is (ez utóbbi például két és fél hónap leforgása alatt kereken a kétszeresére nőtt). A fentiek azonban különböző csomagolóanyagok nélkülözhetetlen alapanyagai. Ezekből készülnek a fóliák, a zacskók, a pet-palackok, a műanyag flakonok, vagy éppen a joghurtos dobozok. Ez a folyamat gyakorlatilag a mindennapi élelmiszerek drágulásához vezetett, hiszen olyan mindennapi fogyasztási cikkeket érint, mint az ásványvíz, az üdítők, vagy éppen a higiéniai- és tisztítószerek.

Azaz, nincs olyan gazdasági szektor, amit a válság közvetve vagy közvetlenül ne érintene. Az így keletkező deficitet pedig nyilvánvalóan mindenki próbálja a kereskedelmi lánc következő elemére hárítani. És kik vannak a lánc végén? A fogyasztók, a vásárlók, a végfelhasználók.

Egy szó, mint száz, nagyon bízunk abban, hogy mielőbb helyreáll a rend, és a világgazdaság képes lesz megküzdeni a Covid okozta vészhelyzettel. Természetesen anélkül, hogy teljes ágazatok tönkre mennének, és jelentős rétegek süllyednének mélyszegénységbe. Legyünk optimisták!