A csomagként feladott gyermekek esete

A csomagként feladott gyermekek esete

Igaz történet


1913 január 1-je, helyszín az Amerikai Egyesült Államok. A postai szolgáltatás hihetetlen lépést tesz előre: megkezdik a levelek mellett a csomagok kiszállítását, amelynek köszönhetően több millió vidéki lakos előtt nyílik ki a világ. A fejlesztésnek hála ugyanis addig elérhetetlen cikkekhez, árukhoz juthatnak hozzá…


DE.

Egyes szülők elég agyafúrtnak bizonyulnak ahhoz, hogy felismerjék, hogy egy csomag feladása bizony jóval olcsóbb, mint a vonatjegy.

EZÉRT…

Sokkal költséghatékonyabb, takarékosabb megoldás a gyermeket csomagban, áruként feladni, mint menetjegyet váltani neki.

A kis James esete

Jesse és Matilda Beagle talán elsőként küldi a Post Office Parcel Posttal csomagként nyolc hónapos kisfiúkat, Jamest a tőlük pár mérföldre lévő Batavia-ban élő nagymamához. A döntés teljesen logikus, hiszen a fiúcska súlya mindössze 11 font, így a szállítás díja 15 cent. Szent igaz, hogy a felelős szülők azért kötnek egy 50 dolláros biztosítást is a dedre, nehogy az út során bármi baj érje…


A helyi újság ebben az időben számos hasonló esetről számol be; van olyan édesanya is, aki 100 km távolságra küldi a csemetéjét. Itt muszáj említést tennünk a postások társadalmi megítéléséről, és az akkoriban őket övező tiszteletről. A kisebb falvakban, tanyákon élő emberek számára ugyanis a postás személye jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. A kézbesítő szerepe igazán különleges, nem más ő, mint Hermész; hozza és viszi a híreket, tudja a titkokat, ismeri a távoli történéseket, így nem furcsa, hogy messiásként várják, és feltétel nélküli bizalommal fogadják.


Egy szép napon azonban (1913. június 14-én) a Post Office Parcel Post megelégelte a hüppögő, rúgkapáló csomagocskákat, és rendeletet adott ki, amelyet a Washington Post, a New York Times és a Los Angeles Times egyaránt közölt: ettől a naptól csomagként kizárólag kétféle élőlény; méhek és bogarak szállíthatóak. Gyerekek nem. (Csirkéket különben 1918-tól ismét szabad csomagként postázni…) A szigorú rendelet megszületését Charlotte May Pierstorff esete indukálta; a négy éves kislány ugyanis 73 mérföldet utazott egy dobozban. Története valódi legendává avanzsált, róla íródott többek közt a Mailing May című nagysikerű mesekönyv is.


Tekintve, hogy napjainkban a gyerekposta már nem divat, nekünk sem kell bevezetnünk a mackó formájú térkitöltő chipset…


Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..