A színek jelentése, szerepe, hatása

A színek jelentése, szerepe, hatása

Tudod, miért zöld a műtők fala? Nem a hagyomány az oka, annál sokkal gyakorlatibb a megfejtés. Annak, aki nem kifejezetten ezzel foglalkozik, talán meglepő, hogy a különféle színeknek micsoda jelentősége van a hétköznapokban, munkahelyen is. 

Jártál már így? Egy teljesen hétköznapi helyiségbe, például műhelybe, raktárba, irodába, vagy akár csak egy folyosóra belépve azonnal nyomasztó érzés kerített hatalmába. Nem tudod megfogalmazni hirtelen, hogy mi lehet az oka, de úgy érzed, itt nem tudnál ellazulni. Nos, ha ehhez a bizonyos helyiségbe nem olyan céllal léptél be, amihez rossz érzések társulnak (például nem egy fogorvosi váró), a probléma valószínűleg a színekhez, világításhoz kötődik.

A színek nem csak esztétikai szerepet töltenek be egy munkahelyen, hanem számtalan egyéb módon segítik a munkát, például színek segítségével tanuljuk meg a különféle munkaeszközöket használni és a munkafolyamatokat elvégezni. Az ember és munkakörnyezete kapcsolatával az ergonómia tudománya foglalkozik, ezen belül is a színdinamika az, ami a színek funkcionalitását, pszichológiai és élettani hatását vizsgálja.

Lássuk, milyen szerepe lehet a színeknek a munkahelyen!

A színek rendteremtő funkcióját vesszük figyelembe például akkor, ha azt a helyiséget, ahol fontos, hogy ne legyen rendetlenség, világosra festjük. Hideg fényű fénycsövekkel is hasonló hatást érhetünk el: nem véletlen, hogy raktárakban, összeszerelőüzemekben is erős, fehér fényű világítás van általában. Ezeken a helyeken általában amúgy is sok egyéb színkóddal ellátott berendezés, szerszám és piktogram van, a hideg fénnyel csökkenthetjük az ezekkel járó színterhelést is. Tájékozódást segítő funkcióról beszélhetünk a különféle útburkolati jelzések, rakodóterek felfestéseinek esetében, de a munkafolyamatok megtanulását elősegítő színek is a tájékozódást segítik, bizonyos értelemben. A megfelelő színekkel ellátott dolgokra ösztönösen figyelünk, így hatékonyabban is jegyezzük meg, ha például a kék kapcsolót a kék állásba kell fordítani a feladat elvégzéséhez, de az is ide tartozik, ha a nyomásmérő mutatója nem lehet a pirosra festett sávban. Ezzel el is érkeztünk a következő funkcióhoz…

A veszélyhelyzetet jelölő színek, színkódok úgy vannak kitalálva, hogy azonnal megragadják a figyelmet. Kontrasztos színpárok látják el ezt a funkciót, és gyakran a természetben is előforduló, tehát az evolúció során belénk programozott színekről van szó: gondoljunk például a magas feszültséget jelölő ábrára, amelynek sárga és fekete színei például a darazsak “érintésvédelmi besorolására” is felhívják a többi állat figyelmét.

Ha a szükség megkívánja, olyan élettani hatást is gyakorolhatunk az ott dolgozókra, mint amit a műtők falának zöldje a sebészekre: a zöld ugyanis a vörös komplementere, munka közben a sebész a falra felpillantva gyorsan regenerálhatja a látását, lerövidítheti az utókép kialakulását, ezáltal újra sokkal részletgazdagabban látja a műtendő területet, helyreállíthatja a térlátását.

A színek lelkiállapotunkra is hatással vannak, így munkakörnyezetünk kialakításakor vegyük figyelembe, hogy mit szeretnénk: megnyugtatni az ott tartózkodókat, vagy inkább élénkíteni kívánjuk őket. A jól megválasztott színek a munkahelyen nem csak különféle biztonsági és egyéb előírásoknak feleltetik meg a munkakörnyezetet, de óriási hatással vannak az ott dolgozókra. Egy kellemes, megfelelő színekkel ellátott munkahelyen örömmel fognak dolgozni kollégáink, és ez nem csak pénzben mérhető előnyökkel jár: színekkel a saját boldogságunkat is alakítjuk.

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..